Valentinsdag

St Valentinsdagen er først i senere tid også blitt populært i Norge, selv om vi ikke har nådd amerikanske tilstander enda. Tidligere var det i første rekke engelskspråklige land som feiret denne dagen. Etter hvert har tradisjonen spredt seg til flere og flere land.

Stor omsetning av valentinsprodukter

I 2015 ble det omsatt for bortimot 255 millioner i ulike valentinsprodukter her til lands, mens det i USA ble omsatt for rundt 145 milliarder norske kroner. Som med mange andre merkedager er også Valentinsdagen fått stadig større kommersielt preg. Dagen markeres ved at mennesker, ofte anonymt, sender gaver, spesielle valentinskort eller kjærlighetsbrev til noen de er forelsket i, eller ønsker å vise sin hengivenhet.

Bakgrunn og historikk for valentinsdagen

Opprinnelig kan dagen være inspirert fra den romerske feiringen av gudinnen Juno, den som representerte kvinner og ekteskap. Dagen var starten på en fruktbarhetsfest kalt Lupercaliafestivalen, som begynte den 15. februar. Den kristne feiringen av St Valentinsdagen var til minne om flere helgener som alle hadde navnet Valentin eller Valentinus. Den mest kjente av disse legendene handler om en biskop under den romerske keiseren Claudius II Gothicus, rundt 270 e. Kr. Denne Valentin skal etter sigende blitt fengslet fordi han viet soldater. I tillegg avsverget han ikke kristendommen slik keiseren forlangte.

Før Valentin ble henrettet, skal han som det siste han gjorde ha skrevet et brev til sin kjæreste Julia. Han undertegnet brevet med ”… fra din Valentin”.
I England utviklet dagen seg på 1700-tallet til å bli en mulighet for å uttrykke sin kjærlighet gjennom blomster, gaver og konfekt i tillegg til valentinskort. Symboler som blir mye brukt denne dagen er hjerteformen, kjærlighetsguden Eros og duer.

Valentinsdagen i Norge og Skandinavia

I Norge og i Skandinavia har fortsatt ikke valentinsdagen fått sterkt feste, men i 1998 utga Posten med suksess et eget valentinsfrimerke. Handelsstanden og kommersielle aktører har også vært en sterk pådriver. Stadig flere gir kjærestene og ektefellene sine et romantisk kort denne dagen, kanskje med en gave i tillegg.