Karpe Diem

Karpe (kjent som Karpe Diem i perioden 2000–17) er en norsk rapgruppe fra Oslo, og består av Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel. Duoen har gitt ut fem album og vunnet en rekke priser, blant annet syv Spellemannpriser.

Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid er oppvokst i Oslo. Hans far er fra Egypt og hans mor er fra Stryn i Sogn og Fjordane. Han har en bachelorgrad i asiatiske og afrikanske studier, stud

ieretning Midtøsten og Nord-Afrika, fra Universitetet i Oslo. Chirag Rashmikant Patel fra Lørenskog er av indisk opprinnelse, men oppvokst i Oslo. Hans far var flyktning fra Uganda, men er opprinnelig inder, og hans mor er fra Gujarat i India. Han har en bachelorgrad i medier og kommunikasjon fra Høgskolen i Oslo.

Historien
Duoen møttes første gang i 1998, da begge holdt på med musikk på hver sin kant. I år 2000 dannet de Karpe Diem og begynte å spille konserter sammen. I 2004 debuterte de med EP-en Glasskår, som lå seks uker på VG-lista Topp20 med 9. plass som høyeste plassering. Debuten solgte til gulltrofé.

I 2006 kom deres første album, Rett fra hjertet, som solgte 18 000 eksemplarer og gjorde Karpe Diem til en av Norges største hiphopgrupper. For albumet ble de belønnet med Alarmprisen 2007 og de ble nominert til Spellemannprisen 2006 i klassen hiphop.

I 2008 kom oppfølgeren Fire vegger, som solgte over 30 000 eksemplarer og ble det mestselgende norskspråklige hiphopalbumet noensinne. Med albumet vant de også Spellemannprisen i klassen hiphop.

I 2010 kom albumet Aldri solgt en løgn, som ble det første norske hiphopalbumet som nådde førsteplassen på VG-lista. Albumet ble nominert til Spellemannprisen 2010 i klassen hiphop, og singelen «Ruter» ble nominert i klassen årets hit. Karpe Diem mottok under utdelingen den gjeveste av alle Spellemannprisene, Årets spellemann. Karpe Diem ble dermed de første hiphopartistene noensinne til å bli årets spellemenn.

I 2010 ble Karpe Diem de første som mottok Bendiksenprisen, utdelt av kulturdepartementet. Samme året mottok de også prisen for «Best Norwegian Act» under MTV Europe Music Awards.

I 2010 mottok Karpe Diem Sigval Bergesen d.y.’s Almennyttige pris. De valgte å bruke prispengene på å renovere Røde Kors sitt ressurssenter i Groruddalen, samt å holde en gratiskonsert for de under 18 år på Rockefeller i Oslo. Sangen «Tusen tegninger» fra albumet Aldri solgt en løgn ble fremført under Nasjonal Minnesseremoni for 22.07.11 i Oslo Spektrum. Karpe Diem vakte mye positiv opp

merksomhet da de som hindu og muslim fremførte låtene «Byduer i dur» og «Tusen tegninger» i Oslo domkirke 30. juli 2011. På ettårsmarkeringen for terrorangrepet 22. juli

2011 fremførte de «Påfugl». For platen Kors på halsen, Ti kniver i hjertet, Mor og Far i døden fikk de Spellemannprisen 2012 i klassen pop. Platen ble også kåret til årets beste norske plate for 2012 av vg.no.

Høsten 2013 ble Karpe Diem tildelt P3-prisen under P3s aller første prisutdeling, P3 Gull på Sentrum Scene i Oslo. De vant Spellemannprisen 2015 i klassen årets musikkvideo for «Hvite menn som pusher 50» regissert av Marie Kristiansen. I tillegg var låten «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» nominert i klassene årets låt og årets musikkvideo. Duoen fikk to priser under P3 Gull 2016: årets liveartist og årets låt for «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din».

I oktober 2015 lanserte de et nytt visuelt og musikalsk prosjekt kalt Heisann Montebello. Til sammen ni låter ble sluppet i løpet av en periode på to år, alle med hver sin musikkvideo. For albumet vant duoen klassene urban og årets album under Spellemannprisen 2016. De var i tillegg nominert i klassen tekstforfatter for samme album og årets musikkvideo for «Den islamske elefanten», regissert av Thea Hvistendahl.

De reiste på utsolgt klubbturné våren 2016, før de i august annonserte at de i april 2017 skulle spille tre konserter i Oslo Spektrum. Alle billettene (til sammen 27 000) ble revet vekk på kun få timer. Med en av Nord-Europas største liveproduksjoner, skapte ikke gutta bare et lite stykke musikkhistorie – de skrev seg inn i filmhistorien også. De tre konsertene utgjør nemlig kjernen i den Thea Hvistendahl-regisserte filmen «Adjø Montebello» («The Monkey & The Mouth»), der spektakulære liveklipp veves sammen med et fiksjonsunivers i en historie om religion, rase, legning og vennskap. Filmen hadde premiere på kinoer i hele Norge den 7. desember 2017, og gikk på kino i kun fire dager. Over 50 000 kinogjengere forhåndsbestilte billetter og sørget for at billettsystemet til Nordisk Film Kino brøt sammen. I løpet av premierehelgen reiste Karpe land og strand rundt for å besøke ulike kinoer og se filmen sammen med publikum der de var. Den noe uvanlige lanseringen vakte oppmerksomhet og har blitt belønnet med priser i ettertid. Filmen har gjort seg fortjent til strålende kritikker, samt flere nominasjoner og priser – blant annet ble den nominert fire ganger før Amandaprisen 2018 og vant i kategorien Scenografi og produksjonsdesign. Filmen ble valgt ut til Tallinn Film Festival, CPH PIX Film Festival og Tromsø Internasjonale Film Festival og vant Kanonprisen for beste produksjonsdesign under Kosmorama Film Festival i Trondheim 2018. Fredag 21. desember ble filmen sluppet digitalt i hele verden. I 2019 ga de ut EP-en SAS PLUS / SAS PUSSY. For albumet fikk de Spellemannprisen 2019 i klassen årets album og var i tillegg nominert i klassene urban og årets låtskriver.