Funeral

Funeral er et norsk funeral doom band fra Drammen. Bandet ble etablert i 1991 av Thomas Angell og Anders Eek. Like etter ble også Einar Andre Fredriksen på bass og som låtskriver og Christian Loos på gitar medlemmer av bandet. De er pionerer innen funeral doom-sjangeren.

Bandoppstart
Bandet spilte inn sin første demo, Tristesse i 1993. Året etter ble demoen utgitt som et studioalbum av det amerikanske plateselskapet Wild Rags Records. Ifølge hjemmesiden til bandet vant denne demoen tittelen «the most depressing band in the world» (det mest deprimerende bandet i verden). Som et av de første doom metal-bandene fikk Funeral i 1994 en kvinnelig vokalist, Toril Snyen. Bandet utgav studioalbumet Tragedies, som man regner som bandet gjennombrudd. Etter dette sluttet Toril Snyen i bandet.

I 1996 laget Anders Eek et side-prosjekt av Funeral, som fikk navnet Fallen.

Demo ’97
I 1997 reiste bandet til England der de innspilte ti spor på Academy Studios uten vokalist, delvis i sammen med band som My Dying Bride, Anathema og Cradle of Filth. Senere ble vokalisten Sarah Eick medlem av bandet slik at de kunne avslutte fem av de ti sporene, dette resulterte i demoen To Mourn Is a Virtue (kjent som Demo ’97) i 1997. Demoen ble laget i 30 eksemplarer og distribuert til plateselskaper, radiostasjoner og flere fanzines over hele verden.

Demo ’99
Bandet mistet igjen sin kvinnelige vokalist, men fant igjen raskt en erstatter, Hanne Hukkelberg. Funeral produserte enda en demo i 1999, nemlig The Passion Play (kjent som Demo ’99) som ble spilt inn i Studio Tinnilus. Denne demoen ble også laget i få eksemplarer og distribuert til plateselskaper, radiostasjoner og fanzines.

Det tredje studioalbumet
I det siste intervjuet med Einar Fredriksen forklarte han hva han mente var grunnen til at det hadde tatt sju år å få på plass et nytt album. Han mente grunnen var at det gamle plateselskapet Arctic Serenades ødelagte bandet da de presset Toril Snyen ut av bandet. Dette har ført til at det har blitt vanskelig å finne en erstatter. Det bidro også til at flere av bandmedlemmene mistet litt av motivasjonen sin. De fant tilslutt et nytt plateselskap og gav ut In Fields of Pestilent Grief.

Dødsfall
Einar Andre Fredriksen begikk selvmord 10. januar 2003
Christian Loos døde 28. oktober 2006

Konserter
Bandet spilte på Inferno 2006. De spilte også på Månefisken samme år, og i 2007 spilte de på Screamfest på Betong.